Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2016 15:38 - Психология
Автор: psihologiablog1 Категория: Други   
Прочетен: 302 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2016 15:44


Клонове от психологията

1. Патологични психология- е област, която изглежда най-психопатологията и необичайно поведение. Терминът обхваща широк спектър от заболявания, от депресия да мания-принуда на сексуално отклонение и много други. Съветниците, клинични психолози и психотерапевти често работят директно в тази област.

2. Поведенческа психология-известен също като бихейвиоризъм, е теорията за учене, основано на идеята, че всички поведения са придобити чрез климатик. Докато този клон на психологията доминираше на терена през първата половина на двадесети век, тя стана по-малко известен през 1950. Въпреки това, поведенчески техники остават един от стълбовете в терапията, образованието и много други области.

3. Биопсихология-клонът на психологията се фокусира върху изучаването на това как поведението на мозъка влияния често е известна като биопсихология, въпреки че също така е наречена физиологична психология, поведенчески неврологията и психологията.

4. Когнитивна психология-е клон на психологията, който се фокусира върху вътрешни състояния, като мотивация, решаване на проблеми, вземане на решения, мислене и внимание. Тази област на психологията продължава да расте, тъй като тя се появи през 1960.

5. Сравнителна психология-е клон на занимава с изучаването на поведението на животните психология. Изучаването на поведението на животните може да доведе до по-дълбоко и по-широко разбиране на човешката психология.

6. Междукултурна психология- е клон на психологията, който разглежда как културното фактори влияят на човешкото поведение. Международната асоциация на междукултурното Психология (IACCP) е създадена през 1972 г., и този клон на психологията продължава да расте и да се развива, тъй като това време. Днес, все повече психолози разследват как поведението се различава между различните култури по целия свят.

7. Психология на развитието-този клон на психологията разглежда развитието през целия живот, от детството към зрелостта. Научното изследване на човешкото развитие се стреми да разбере и да обясни как и

защо хората се променят през целия живот. Това включва всички аспекти на човешкия растеж, включително физическо, емоционално, интелектуално, социално възприятие и развитие на личността. Теми изследвани в тази област включват всичко от пренаталното развитие на болестта на Алцхаймер.

8. Педагогическа психология-е клон на съответната с училища, преподаването психология, образователни въпроси и опасения студентски психология. Образователни психолози често учат как учениците учат или работят директно с ученици, родители, учители и администратори, за да се подобрят резултатите на учениците.

9. Експериментална психология-е клон на психологията, който използва научни методи за изследване на мозъка и поведението. Много от тези техники се използват и от други области в психологията за провеждане на изследвания върху всичко от развитието на детството към социалните въпроси.

10. Съдебна психология-е специалност област, която се занимава с въпроси, свързани с психологията и закона. Криминалистика психолози извършват широк спектър от задължения, включително даването на свидетелски показания в съдебни дела, оценяване на децата в съмнителните случаи на малтретиране на деца, подготовка на децата, за да даде показания и оценка на психичното компетентността на заподозрени в престъпление.

11. Психология и здраве-е специалност област, която се фокусира върху това как биология, психология, поведение и социални фактори влияят на здравето и болестта. Други термини, включително медицинска психология и поведенческа медицина понякога се използват взаимозаменяемо с термина здравна психология. В областта на здравеопазването психология се фокусира върху насърчаването на здравето, както и за предотвратяване и лечение на заболявания и болести.

12. Психология на личността-този клон на психологията е фокусирано върху моделите на мисли, чувства и поведение, които правят един човек уникален. Някои от най-известните теории в психологията са възникнали от тази област, включително психоаналитичната теория за личността на Фройд и теорията на психосоциалното развитие на Ериксън.

13. Социална психология-се опитва да обясни и разбере социалното поведение и поглежда към разнообразни теми, включително груповото поведение, социални взаимодействия, лидерство, невербалната комуникация и социални влияния върху вземането на решения.




Тагове:   психология,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psihologiablog1
Категория: Други
Прочетен: 2107
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930